Hypertensie

Voedingsadviezen

Oftewel hoge bloeddruk

Hypertensie (of hoge bloeddruk) verhoogt het risico op hartfalen, hersenbloeding en atherosclerose. Men voelt niet dat de bloeddruk te hoog staat, maar het is dus toch belangrijk dagelijks de voedings- en medicatieadviezen op te volgen Het is nog niet duidelijk hoe hypertensie precies ontstaat, maar zeker is dat een gezond leefpatroon de sleutel is tot een gezonde bloeddruk.

Een regelmatige bloeddrukmeting helpt om het cardiovasculair risico in een vroeg stadium aan het licht te brengen. Er is sprake van een hoge bloeddruk of hypertensie wanneer de bovendruk hoger is dan 140mmHg en de onderdruk hoger is dan 90 mmHg. Bij bepaalde ziektetoestanden spreekt men van hoge bloeddruk bij lagere waarden dan 140/90. Een optimale bloeddruk schommelt rond de 120/80.

Hoge bloeddruk leidt tot atherosclerose; het gevaar neemt toe naarmate de druk stijgt of naarmate de stijging van lange duur is.

Beperk het zoutgebruik

Gebruik geen zout om te koken, vervang het door kruiden of aromaten (zonder zout). Lees goed de ingrediënten als u zich kruidenmengsels of aroma’s aanschaft! Vaak staat zout bij de ingrediëntenlijst vooraan, dat betekent dat de fabrikant veel zout aan het product heeft toegevoegd. Conserven, vacuümverpakte maaltijden en diepgevroren, bereide maaltijden bevatten veel zout en kunnen dus beter gemeden worden. Door aangepaste bereidingswijzen (stomen, koken in de microgolf,…) wordt de smaak van groenten en aardappelen behouden en hoeft men geen zout toe te voegen. De gemiddelde Belg verbruikt per dag drie keer zoveel zout als noodzakelijk (9 tot 10 gram i.p.v. 2 tot 3 gram).

Een evenwichtig eetpatroon met veel vezels groenten en fruit, weinig vet en enkelvoudige suikers brengt uw bloeddruk én uw gewicht naar een gezond peil.

En daarom…

  • Streef naar een gezond gewicht, maar volg geen hongerdieet. Gewichtsverlies versterkt ook het effect van bloeddrukverlagende geneesmiddelen. Dit effect is reeds merkbaar vanaf 3 tot 5 kg gewichtsverlies. De vetopstapeling ter hoogte van de buik (appeltype) is schadelijker dan de vetophoping te hoogte van de dijen (peertype). Het appeltype heeft meer risico op hypertensie, cholesterol en diabetes.
  • Een enkel glaasje rode wijn kan een gunstige invloed hebben, een overmatig alcoholgebruik werkt hypertensie in de hand.
  • Hypertensie is grotendeels erfelijk bepaald. Preventie is dan ook van groot belang.
  • Roken werkt vernauwend op de bloedvaten en verhoogt de hartslag.
  • Stress werkt in veel gevallen bloeddrukverhogend, al kon het verband wetenschappelijk nog niet aangetoond worden.

Dit betekent…

Vocht

Drink 1,5 liter per dag (water, spuitwater, vruchtensappen, groentesappen, koffie en thee).Vermijd water met een hoog natriumgehalte zoals Vichy en Apollinaris.

Brood & granen

Uit oogpunt van gezonde voeding hebben bruine en volkoren broodsoorten de voorkeur. In de gemiddelde voeding is brood de belangrijkste leverancier van natrium. Bij een matige natriumbeperking wordt aangeraden zoutarm brood te eten. Zoutarm brood krijgt meer smaak als het geroosterd wordt. Zoutarm brood droogt snel uit. Als u de nodige sneetjes invriest in kleine pakjes, hebt u elke dag vers brood.

Aardappelen, rijst & deegwaren

Deze hebben een uitstekende voedingswaarde en bevatten van nature weinig natrium. Ook in diepvriesfrieten zit weinig natrium. Bij de bereiding hoeft men geen zout toe te voegen.

Vis, schaal- & schelpdieren

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat vis een beschermende werking heeft bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Alle vissoorten zijn goed, zowel de vette als magere, vers en uit diepvries. In schaal- en schelpdieren zit van nature meer zout dan in verse vis.

Eieren

Eieren bevatten van nature weinig natrium. Voeg bij de bereiding kruiden en groenten naar smaak toe. Gebruik maximum 3 eieren per week.

Vlees & gevogelte

Er is ruim keuze in magere soorten. Er is een ruim aanbod aan lichtgezouten of zoutarme vleeswaren.
Vermijd liever: gemarineerd vlees, gehakt, worsten en hamburgers, gepanneerd vlees, bereide américain, spek, schaap, lam, paté, commerciële bereidingen van wild, gans en eend.