Sportvoeding

Voedingsadviezen

Energie, zouten & hydratatie

Een sporter heeft meer behoeft aan energie, hydratatie en zouten dan een niet-sporter. Er zijn drie soorten energieleveranciers, namelijk koolhydraten, vetten en eiwitten. Koolhydraten zijn de brandstof van het lichaam. Er zijn drie soorten koolhydraten: de enkelvoudige of de snelle suikers (bijvoorbeeld glucose en fructose) die direct energie geven. Daarnaast heb je de tweevoudige of de halfsnelle suikers (bijvoorbeeld sucrose). En ten slotte heb je de meervoudige of trage suikers (bijvoorbeeld glycogeen) die de energie trager vrijstellen (uitermate belangrijk bij duursporten). Vetinname moet beperkt worden bij sporters. Eiwitten zorgen voor opbouw en herstel van de spieren. Eiwitten zijn aan te raden bij sporters die spiermassa- en kracht willen opbouwen, ter herstel van de spieren direct na een inspanning, bij vegetariërs, bij aanvang van het seizoen, bij sporten met gewichtsclassificatie of bij individuen die proberen gewicht te verliezen. Sporters hebben een hogere behoefte aan vitaminen, mineralen en spoorelementen. Vochtinname is ook een aandachtspunt bij sporters. 60% van het lichaam bestaat uit vocht.

Vitaminen, mineralen & spoorelementen

Sporters hebben een hogere behoefte aan vitaminen, mineralen en spoorelementen. Vochtinname is ook een aandachtspunt bij sporters. 60% van het lichaam bestaat uit vocht. Voor de prestatie dient het spierglycogeen opgebouwd te worden. Hoe hoger de glycogeenreserve (suikers stapelen in de spieren), hoe meer brandstof aan boord. De normale reserve is opgebruikt na 1,5 à 3 uur. Deze reserve kan verdubbeld worden door een dag voor de prestatie niet te trainen en koolhydraatrijk te eten (10g snelle suiker/kg lichaamsgewicht of met energiedrank). Snelle suikers zitten bijvoorbeeld in druivensuiker, cornflakes, honing, rozijnen, wit brood, witte rijst, witte pasta, banaan, ananas en gebakken aardappelen. Voor een snelle maaglediging en dus snelle absorptie is het aanbevolen in deze periode vezels en vetten te vermijden en enkel te drinken na de maaltijd. Dit dient getest te worden in de voorbereiding!

Voor de prestatie

Voor de prestatie dient het spierglycogeen opgebouwd te worden. Hoe hoger de glycogeenreserve (suikers stapelen in de spieren), hoe meer brandstof aan boord. De normale reserve is opgebruikt na 1,5 à 3 uur. Deze reserve kan verdubbeld worden door een dag voor de prestatie niet te trainen en koolhydraatrijk te eten (10g snelle suiker/kg lichaamsgewicht of met energiedrank). Snelle suikers zitten bijvoorbeeld in druivensuiker, cornflakes, honing, rozijnen, wit brood, witte rijst, witte pasta, banaan, ananas en gebakken aardappelen. Voor een snelle maaglediging en dus snelle absorptie is het aanbevolen in deze periode vezels en vetten te vermijden en enkel te drinken na de maaltijd. Dit dient getest te worden in de voorbereiding!

Tijdens de prestatie

Tijdens de prestatie moet het vochtverlies gecompenseerd worden. Een sporter dient uitdroging te voorkomen door 1l vocht in te nemen per uur sport. Vanaf een vochtverlies > 2% van het lichaamsgewicht treedt er een prestatieverlies op van 20 tot 30%! Wil je je prestatie op peil houden, dan is het belangrijk om het vocht dat je verliest tijdens het sporten continu te blijven aanvullen. Omdat je door zweten niet alleen water, maar ook electrolyten (zout) verliest, is het aan te raden, vocht en mineralen aan te vullen. Normaal verlies je 1 liter water per uur, maar in warme omstandigheden kan dit meer zijn en is het aan te raden meer te drinken. Tip: controleer je gewicht voor en na de inspanning. Verlies je gewicht, dan weet je dat je te weinig drinkt.
Tijdens de inspanning is isotone drank aanbevolen om vocht en mineralen (zouten) aan te vullen. Energiedrank is hier niet aanbevolen aangezien dit meer kans geeft op maagproblemen en niet geschikt is om vocht aan te vullen. Energiedrank mag wel gebruikt worden bij koud weer. Aangezien er dan minder vochtverlies is en meer suiker nodig is om op lichaamstemperatuur te blijven. Vaste voeding en sportrepen hebben enkel een plaats bij lange inspanningen. Vaste voeding bevat vezels en vetten. Dit vertraagt de maaglediging. Vaste voeding trekt bloed naar de maag in plaats van de spieren. De energie levering is minder snel (4-5uur vertering). De opname van suikers wordt vertraagd.

Na de prestatie

Na de prestatie dienen brandstofreserves DIRECT aangevuld te worden bijvoorbeeld o.v.v. een hersteldrank. Een goede hersteldrank vult de suikers, eiwitten vitaminen, mineralen en enzymen aan. Twee uur na de inspanning moet een maaltijd met eiwitten en koolhydraten ingenomen worden. Indien na de inspanning onvoldoende glycogeen aanvulling plaats vindt, zal de fysieke toestand verslechteren voor een volgende inspanning. Indien de glycogeen aanvulling voldoende was verbeterd daarentegen de fysieke toestand voor een volgende inspanning.

Anti-doping

Wij leveren sportvoeding en sportsupplementen die 100% voldoen aan het anti-doping beleid. We willen een gezonde ondersteuning bieden van duurzame (top)sportprestaties. Het gebruik van doping staat daar haaks op: wie doping neemt, pleegt roofbouw op zijn lichaam.

Al uw vragen

Ook bij andere vragen, bijvoorbeeld over kracht- of duursporten, verzuring, niet diep kunnen gaan, krampen,… kunnen wij u steeds adviseren.